czwartek, 15 grudnia 2022

Piernik bakaliowy



Pyszny piernik bakaliowy z masą migdałową, według przepisu z broszury „Cukierki i słodycze domowej roboty” wydanej przez Towarzystwo Wydawnicze Bluszcz w dwudziestoleciu międzywojennym.


Na przygotowanie piernika potrzebujemy 6 dni: 5 dni leżakowania w chłodzie i 1 dzień na pieczenie.



Ciasto I: miód gotować 5 minut na małym ogniu, zdjąć z ognia, wsypać mąkę, wymieszać i wyrobić na gładką masę. Można to robić na stolnicy, lub w robocie kuchennym.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na 5 dni.

Po 5 dniach ciasto wyjąć z lodówki i postawić w ciepłym miejscu na kilka godzin.


Masa migdałowa: migdały utrzeć z cukrem, wanilią i białkami.


Bakalie: daktyle i figi niezbyt drobno pokroić.


Ciasto II: śmietanę, cukier, amoniak, przyprawy korzenne i żółtka utrzeć. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.

Masę połączyć z ciastem i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ja ciasto wyrabiam w robocie kuchennym. Do masy śmietanowo - żółtkowej dodaję kawałki ciasta i wyrabiam końcówką/hakiem do wyrabiania ciasta.

Formę do pieczenia (około 26 x 26) wyłożyć papierem do pieczenia.

Nieco większą połowę ciasta rozwałkować podsypując mąką i wyłożyć nią spód formy.



Na cieście ułożyć masę migdałową, 


na niej ułożyć figi z daktylami. 



Posypać je wiśniami.


Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 40 minut.

W formie odstawić do ostudzenia.

Gdy ciasto ostygnie wyjąć z formy.

Będzie lepsze gdy poleży ze dwa, trzy dni.

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.




  • Ciasto I:

  • 750 g miodu (u mnie wielokwiatowy),

  • 375 g mąki żytniej,

  • 375 g mąki pszennej,


  • bakalie:

  • 130 g daktyli,

  • 130 g fig,

  • 130 g wiśni z konfitury lub nalewki,


  • masa migdałowa:

  • 250 g mąki migdałowej,

  • 500 g cukru pudru,

  • cukier lub ekstrakt waniliowy,

  • 4 białka,


  • ciasto II:

  • 125 ml śmietanki 30%,

  • 2 żółtka,

  • 125 g cukru pudru,

  • 75 g skórki pomarańczowej,

  • 10 g amoniaku,

  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej (mielone goździki, kardamon, pieprz, ziele angielskie, cynamon),


  • mąka do podsypywania podczas wałkowania,



2 komentarze: