środa, 18 stycznia 2023

Kaczka „po chińsku”

 


Kaczka „po chińsku” ale takim „chińsku” z PRL-u.

W PRL-u w latach osiemdziesiątych była moda na Chiny, na chińską porcelanę z ryżem: filiżanki, miseczki, talerzyki..., wazony, wazony emaliowane, wyroby z laki i wiele innych, które najłatwiej było kupić w sklepie „Chinka” w Alejach Jerozolimskich w Warszawie.

W PRL-u oczywiście nie było chińskich przypraw. Nawet w książce z 1988 roku „Kuchnia chińska” Katarzyny Pospieszyńskiej, przyprawami i produktami nadającymi „chińskość” potrawom były imbir w proszku, ocet 6%, maggi, pieczarki, pikantny sos polski (Pudliszki), keczup, wódka, białe wino. 

Świeży imbir, limonki, sos rybny, ostrygowy nie bywały w sklepach.

Przyprawy pięć smaków nie było, chociaż może w „Chince”, ale tego nie pamiętam. Przeważnie ktoś przywoził zza żelaznej kurtyny.



Chińskość dań polegała głównie na dodawaniu warzyw pokrojonych w julienne. Zresztą w wielu polskich domach do tej pory tak wygląda „chińszczyzna”.


Pierś kaczki pokroić w cienkie plasterki.

Marchewkę i selera pokroić w julienne – w słupki długości około 5 cm i grubości około 2 mm.

Cebulę pokroić w piórka – cebulę przeciąć na pół i kroić w cienkie plasterki wzdłuż cebuli.

Do garnuszka wlać sos sojowy, wino, sok z ananasa w puszce, dodać miód, zagotować i gotować ok 10 minut.

Rozgrzać olej na patelni i partiami obsmażać mięso. Usmażone mięso przełożyć do garnka z grubym dnem i trzymać w cieple.

Na patelnię wrzucić cebulę, przesmażyć, dodać imbir, rozgnieciony czosnek i ostrą papryczkę, przesmażyć. Przełożyć do mięsa.

Następnie partiami przesmażyć selera i marchewkę. Podsmażone warzywa przekładać do garnka z mięsem.

Wsypać ananasa i odsączoną kukurydzę.

Wlać sos i gotować razem 5 minut od zagotowania.

Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem.

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z niewielką ilością wody i wlać do mięsa z warzywami.

Zagotować.

Posypać posiekanym szczypiorem dymki.

Podawać z ryżem.





  • 2 piersi z kaczki (około 500 – 600 g),

  • 70 ml sosu sojowego,

  • 1 łyżka miodu,

  • 100 ml białego wytrawnego wina,

  • 1 – 2 marchewki,

  • kawałek selera (mniej więcej 1/5),

  • cebula,

  • 1 łyżka pokrojonego w cieniutkie zapałki świeżego imbiru lub łyżeczka suszonego,

  • łyżeczka posiekanej ostrej papryczki,

  • 1 – 2 ząbki czosnku,

  • mała puszka ananasów,

  • mała puszka kukurydzy,

  • sok z cytryny,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • pęczek szczypioru dymki,

  • olej do smażenia,





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz