środa, 25 stycznia 2023

Kanapka Monte Cristo



Kanapka Monte Cristo to sandwicz maczany w samym jajku lub w jajku i bułce tartej, smażony na patelni lub w głębokim tłuszczu.


Sandwicz to kanapka składana z dwóch kawałków chleba pomiędzy którymi układa się ser, wędlinę, zimne mięsa... Sandwicze miały zapobiec brudzeniu się kart podczas podjadania kanapek w trakcie gry, a wymyślił je John Montagu, 4. hrabia Sandwich, a działo się to w XVIII wieku.

W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku, w południowej Kalifornii pojawiła się Kanapka Monte Cristo, którą spopularyzowała restauracja Blue Bayou w Disneylandzie.



Kanapki Monte Cristo są pyszne, ale na pewno nie jest to danie dietetyczne ;)


Kromkę chleba tostowego posmarować masłem, położyć plaster sera.

Na serze położyć plasterki szynki (może być jeden, dwa, trzy...), przykryć plastrem sera.

Na wierzchu położyć kromkę chleba posmarowaną masłem, oczywiście układamy ją masłem do sera.

Tak przygotowaną kanapkę zanurzyć w rozbełtanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej lub w panko.

Kanapkę smażyć w głębokim tłuszczu lub na maśle.


W różnych wersjach można chleb smarować musztardą, keczupem, pikantnym sosem lub syropem klonowym.



  • Chleb tostowy,

  • plastry szynki (u mnie konserwowej),

  • ser żółty w plastrach,

  • masło,

  • jajka,

  • bułka tarta,

  • masło lub olej do smażenia


1 komentarz:

  1. Hmm, ja robiłam takie w sandwichu, nie jest to amo ale takie samo niedietetyczne, dzięki

    OdpowiedzUsuń