niedziela, 22 stycznia 2023

Kora świerkowa


Kora świerkowa pyszne ciasteczka według przepisu z książki Walburgi Fójcikowej, długoletniej kierowniczki polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej, „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.


Migdały i czekoladę zetrzeć na tarce.

Przyprawy zemleć.

Wymieszać wszystkie suche składniki.

Białka ubić na sztywną pianę,

Białka delikatnie wymieszać z mieszanką suchych składników.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać paski na papier do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 30 minut.




  • 140 g migdałów w skórce,

  • 140 g cukru pudru,

  • 300 g czekolady deserowej,

  • 4 ziarna ziela angielskiego,

  • szczypta cynamonu,

  • 4 goździki,

  • skórka otarta z cytryny,

  • 4 białka,

  • cukier do posypania ciastek,

  • Siekane pistacje do posypania ciastek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz