Kora świerkowa pyszne ciasteczka według przepisu z książki Walburgi Fójcikowej, długoletniej kierowniczki polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej, „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.
Migdały i czekoladę zetrzeć na tarce.
Przyprawy zemleć.
Wymieszać wszystkie suche składniki.
Białka ubić na sztywną pianę,
Białka delikatnie wymieszać z mieszanką suchych składników.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać paski na papier do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 30 minut.
140 g migdałów w skórce,
140 g cukru pudru,
300 g czekolady deserowej,
4 ziarna ziela angielskiego,
szczypta cynamonu,
4 goździki,
skórka otarta z cytryny,
4 białka,
cukier do posypania ciastek,
Siekane pistacje do posypania ciastek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz