Pączki orzechowe, a może bardziej kruche ciasteczka z kremem orzechowym.
Dlaczego pączki, nie wiem, może ktoś wie...
Przepis z książki Walburgi Fójcikowej, długoletniej kierowniczki polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej, „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.
Ciasto: z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieść ciasto.
Podsypując lekko mąką ciasto wywałkować na grubość około 0,5 cm.
Wykrawać placuszki o średnicy około 4 cm.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować lekko rozbełtanym białkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 10 – 15 minut.
Odstawić do ostudzenia.
Przygotować krem: zagotować mleko z cynamonem, cukrem i wanilią. Wsypać orzechy i czekoladę, zagotować.
Zestawić z ognia, dodać masło i wymieszać.
Odstawić do wystudzenia.
Na upieczone ciasteczka nakładać krem, przykrywać drugim ciastkiem.
Polewa czekoladowa: pokruszoną czekoladę wrzucić do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszać ją. Nie dopuścić do przegrzania. W garnuszku zagotować masło z cukrem i wodą, wlać do czekolady i wymieszać.
Ciastka polać czekoladą, każde udekorować orzeszkiem laskowym.
Ciasto:
105 g mąki pszennej,
70 g masła,
35 g cukru,
1 jajko,
krem:
100 ml mleka,
szczypta cynamonu,
70 g cukru,
ekstrakt waniliowy,
140 g posiekanych (w drobną kostkę) orzechów laskowych,
50 g czekolady deserowej,
50 g zimnego masła,
polewa czekoladowa:
100 g czekolady deserowej,
30 g masła,
30 g cukru pudru,
3 łyżki wody,
prażony orzechy laskowe do przybrania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz