Potrawka z dzika z czerwonym winem.
Przeważnie kupuję już pokrojone mięso z dzika na gulasz, jeżeli mamy mięso w jednym kawałku, należy pokroić je kostkę o boku (tak mniej więcej) 2 - 3 cm.
Mięso włożyć do miski, wlać sos sojowy i dokładnie wymieszać nacierając mięso sosem.
Odstawić na około godzinę.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę podsmażyć na tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i cukru, dusić 5 minut, dodać pokruszone suszone grzyby, chwilę razem przesmażyć, dodać starte warzywa, przesmażyć, dodać przyprawy (ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, jałowiec), wlać gorący bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda) i dusić, aż warzywa będą miękkie. Przełożyć warzywa do garnka z grubym dnem i trzymać na małym ogniu.
Mięso oprószyć mąką i partiami smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z warzywami i dusić pod przykryciem.
Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać miód, wlać wino i dalej dusić co jakiś czas mieszając, aby nie przywarło do dna i nie przypaliło się.
W razie potrzeby, w czasie duszenia, dolać trochę gorącej wody.
Jeżeli potrzeba doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem lub cukrem.
Można zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać płaską łyżkę mąki, szybko zasmażyć nie rumieniąc. Wlać 100 ml zimnej wody i zagotować szybko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Przelać do garnka z potrawką i wymieszać.
Całość zagotować.
600 g mięsa gulaszowego z dzika (ja kupuję mięso na gulasz już pokrojone),
100 ml sosu sojowego,
mąka do oprószenia mięsa,
tłuszcz do smażenia (smalec, olej, tłuszcz gęsi),
1 cebula,
1 marchewka,
1/2 pietruszki,
10 g suszonych grzybów,
1/4 średniego selera,
8 ziaren pieprzu czarnego,
3 kuleczki ziela angielskiego,
3 jagody jałowca,
1 listek laurowy,
300 ml czerwonego wytrawnego wina,
300 ml bulionu z dziczyzny, z gęsi, z kaczki lub wołowego
1 łyżka miodu (u mnie gryczany),
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz