Rulon orzechowy, rolada biszkoptowa z nadzieniem orzechowym według przepisu z książki Walburgi Fójcikowej, długoletniej kierowniczki polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej, „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.
Ostatnio dużo przepisów z tej książki zamieszczam, ale co poradzę, że przypadły mi do gustu. Są trochę inne od przepisów z innych starych książek, mniej w niej powielenia i kopiowania.
Orzechy laskowe drobno posiekać, nie miksować.
Cukier utrzeć z żółtkami na kogel-mogel.
Białka ubić na sztywną pianę.
Na ubite żółtka wyłożyć białka i dodać mąkę. Delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
Zagotować mleko, wsypać cukier, wymieszać.
Dodać skórkę cytrynową i orzechy, wymieszać.
Masę orzechową wyłożyć na gorący biszkopt. Zwinąć w rulon i wstawić do wyłączonego piekarnika na kilkanaście minut.
Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, oprószyć cukrem pudrem.
140 g cukru pudru,
7 jajek,
120 g mąki krupczatki,
120 ml mleka,
280 g orzechów laskowych,
280 g cukru,
skórka otarta z cytryny,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz