sobota, 14 stycznia 2023

Rulon orzechowy

 


Rulon orzechowy, rolada biszkoptowa z nadzieniem orzechowym według przepisu z książki Walburgi Fójcikowej, długoletniej kierowniczki polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej, „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.

Ostatnio dużo przepisów z tej książki zamieszczam, ale co poradzę, że przypadły mi do gustu. Są trochę inne od przepisów z innych starych książek, mniej w niej powielenia i kopiowania.



Orzechy laskowe drobno posiekać, nie miksować.

Cukier utrzeć z żółtkami na kogel-mogel.

Białka ubić na sztywną pianę.

Na ubite żółtka wyłożyć białka i dodać mąkę. Delikatnie wymieszać.

Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.


Zagotować mleko, wsypać cukier, wymieszać.

Dodać skórkę cytrynową i orzechy, wymieszać.

Masę orzechową wyłożyć na gorący biszkopt. Zwinąć w rulon i wstawić do wyłączonego piekarnika na kilkanaście minut.

Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, oprószyć cukrem pudrem.



  • 140 g cukru pudru,

  • 7 jajek,

  • 120 g mąki krupczatki,

  • 120 ml mleka,

  • 280 g orzechów laskowych,

  • 280 g cukru,

  • skórka otarta z cytryny,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz