wtorek, 31 stycznia 2023

Tarta z dzikiem

 


Tarta z dzikiem na cieście z twarogiem.



Ser zemleć lub przetrzeć przez sito. Zagnieść wszystkie składniki ciasta i odstawić na 20 minut.


Szalotki pokroić w plasterki.

Szczypior i natkę pietruszki posiekać niezbyt drobno.

Czosnek rozgnieść.

Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać czosnek, szczypior i pietruszkę, chwile smażyć.

Wlać brandy, wymieszać.

Formę do tarty posmarować masłem i wysypać bułką tartą.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę zawijając ciasto na boki formy.

Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski szerokości około 1 cm.

Odstawić na 20 minut.


Boczek, wątróbkę i mięso z dzika zemleć.

Posypać mąką i wymieszać.

Do mięsa dodać podsmażoną szalotkę z zieleniną, dodać rozbełtane jajko oraz przyprawy, wymieszać.

Masę mięsną wyłożyć na ciasto.



Na mięsie ułożyć w kratkę paski ciasta.

Ciasto posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.


Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 minut.



  • Ciasto:

  • 120 g białego sera,

  • 230 g mąki pszennej,

  • 4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno),

  • 1 jajko,

  • płaska łyżeczka do kawy soli,

  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,


  • Nadzienie:

  • 200 g mięsa z dzika (łopatka, szynka),

  • 130 g wątróbki (u mnie wątróbka z kaczki),

  • 100 g tłustego boczku wieprzowego,

  • 2 szalotki,

  • szczypior z jednej dymki,

  • 1 – 2 ząbki czosnku,

  • 3 gałązki natki pietruszki,

  • 1 jajko,

  • 1 łyżka mąki pszennej,

  • 1 płaska łyżeczka do kawy imbiru mielonego,

  • 1/2 łyżeczki do kawy gałki muszkatołowej,

  • 1 łyżeczka majeranku,

  • 1 łyżeczka tymianku,

  • skórka otarta z 1/2 cytryny,

  • 1 łyżka masła,


  • 1 żółtko,

  • 2 łyżki mleka,


  • masło i mąka do wysmarowania formy





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz