Tarta z dzikiem na cieście z twarogiem.
Ser zemleć lub przetrzeć przez sito. Zagnieść wszystkie składniki ciasta i odstawić na 20 minut.
Szalotki pokroić w plasterki.
Szczypior i natkę pietruszki posiekać niezbyt drobno.
Czosnek rozgnieść.
Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać czosnek, szczypior i pietruszkę, chwile smażyć.
Wlać brandy, wymieszać.
Formę do tarty posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę zawijając ciasto na boki formy.
Pozostałą część ciasta rozwałkować i pociąć na paski szerokości około 1 cm.
Odstawić na 20 minut.
Boczek, wątróbkę i mięso z dzika zemleć.
Posypać mąką i wymieszać.
Do mięsa dodać podsmażoną szalotkę z zieleniną, dodać rozbełtane jajko oraz przyprawy, wymieszać.
Masę mięsną wyłożyć na ciasto.
Na mięsie ułożyć w kratkę paski ciasta.
Ciasto posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50 minut.
Ciasto:
120 g białego sera,
230 g mąki pszennej,
4 łyżki oleju (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno),
1 jajko,
płaska łyżeczka do kawy soli,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
Nadzienie:
200 g mięsa z dzika (łopatka, szynka),
130 g wątróbki (u mnie wątróbka z kaczki),
100 g tłustego boczku wieprzowego,
2 szalotki,
szczypior z jednej dymki,
1 – 2 ząbki czosnku,
3 gałązki natki pietruszki,
1 jajko,
1 łyżka mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka do kawy imbiru mielonego,
1/2 łyżeczki do kawy gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka tymianku,
skórka otarta z 1/2 cytryny,
1 łyżka masła,
1 żółtko,
2 łyżki mleka,
masło i mąka do wysmarowania formy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz