Pyszna potrawka z indyka.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę podsmażyć na maśle, oprószyć szczyptą soli i cukru, dusić 5 minut, dodać starte warzywa i rozgnieciony czosnek, przesmażyć, dodać przyprawy (curry, papryka), wlać gorący bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda) i dusić, aż warzywa będą miękkie. Przełożyć warzywa do garnka z grubym dnem i trzymać na małym ogniu.
Mięso pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2 – 3 cm, przełożyć do miski, oprószyć solą i mąką.
Przesmażyć na maśle, uważając aby nie przypalić tłuszczu.
Lubię drób smażony na maśle i to nie na klarowanym, a takim zwykłym.
Podsmażone mięso przełożyć do garnka z warzywami i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby podczas duszenia dolać trochę gorącej wody.
Można zagęścić zasmażką z mąki i masła.
Łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać płaską łyżkę mąki, szybko zasmażyć nie rumieniąc. Wlać 100 ml zimnej wody i zagotować szybko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Przelać do garnka z potrawką i wymieszać.
Całość zagotować.
Potrawkę podawać z ryżem.
600 g mięsa z indyka (może być pierś lub udo),
mąka do oprószenia mięsa,
sól,
szczypta cukru,
1 marchewka,
1 nieduża pietruszka,
1/4 selera,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1/2 płaskiej łyżeczki curry,
1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz