poniedziałek, 6 lutego 2023

Potrawka z indyka



Pyszna potrawka z indyka.

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę podsmażyć na maśle, oprószyć szczyptą soli i cukru, dusić 5 minut, dodać starte warzywa i rozgnieciony czosnek, przesmażyć, dodać przyprawy (curry, papryka), wlać gorący bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda) i dusić, aż warzywa będą miękkie. Przełożyć warzywa do garnka z grubym dnem i trzymać na małym ogniu.

Mięso pokroić w kostkę o boku mniej więcej 2 – 3 cm, przełożyć do miski, oprószyć solą i mąką.

Przesmażyć na maśle, uważając aby nie przypalić tłuszczu.

Lubię drób smażony na maśle i to nie na klarowanym, a takim zwykłym.

Podsmażone mięso przełożyć do garnka z warzywami i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

W razie potrzeby podczas duszenia dolać trochę gorącej wody.

Można zagęścić zasmażką z mąki i masła.

Łyżkę masła rozgrzać na patelni, dodać płaską łyżkę mąki, szybko zasmażyć nie rumieniąc. Wlać 100 ml zimnej wody i zagotować szybko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Przelać do garnka z potrawką i wymieszać.

Całość zagotować.

Potrawkę podawać z ryżem.




  • 600 g mięsa z indyka (może być pierś lub udo),

  • mąka do oprószenia mięsa,

  • sól,

  • szczypta cukru,

  • 1 marchewka,

  • 1 nieduża pietruszka,

  • 1/4 selera,

  • 1 cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 1/2 płaskiej łyżeczki curry,

  • 1/2 płaskiej łyżeczki słodkiej papryki,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz