Beef Stroganow to kawałki dobrej jakości mięsa wołowego (polędwica, pierwsza krzyżowa) smażonego na maśle z cebulą, w sosie śmietanowym. Do sosu dodawano, w rożnych wersjach, przecier pomidorowy.
Maria Ochorowicz - Monatowa w książce Uniwersalna książka kucharska z 1910 roku, w przepisie polędwica ”a la Strogonow” poleca dodać , sardele, słoninę i sos Cabul.
W książkach innych autorów dodawano śmietanę, musztardę, przecier pomidorowy, paprykę w proszku...
Proponuję przygotować stroganowa z mięsa z sarny. Oczywiście bez nowoczesnych dodatków w postaci ogórka kiszonego czy pieczarek. Ale o tym więcej w przepisie na stroganowa z wołowiny.
Stroganow z sarniny.
Dwie godziny przed gotowaniem sarninę pokroić na cienkie paski (kroimy w poprzek włókien). Mięso oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Łyżkę masła wymieszać z mąką, zrumienić. Rozprowadzić 500 ml bulionu.
Zagotować.
Dodać musztardę, wymieszać i zagotować. Przecedzić.
Dodać śmietanę i koncentrat pomidorowy.
Doprawić do smaku.
Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę, przesmażyć. Powoli wlewać bulion mieszając, tak aby nie powstały grudki. Trzymać w cieple.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, cebulę i pokrojone mięso.
Zrumienić.
Przełożyć do sosu, przykryć i postawić na 20 minut na małym ogniu.
Zagotować.
Podawać.
600 g sarniny,
1 cebula,
sól,
pieprz,
1 łyżka mąki,
4 łyżki masła,
500 ml bulionu,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka musztardy sarepskiej,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz