Mazurek czekoladowy „Iwan”, dlaczego Iwan? Nie wiem.
Wiem tylko, że przepis z PRL-u, z lat sześćdziesiątych / siedemdziesiątych.
Mazurek bez pieczenia.
Masa orzechowa: kaszę mannę rozgotować na mleku na gęstą masę, ciągle mieszając. Ostudzić.
Orzechy zemleć w maszynce do mięsa.
Orzechy wymieszać z kaszą, cukrem i wanilią.
Masa czekoladowa: pokruszoną czekoladę wrzucić do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszać ją. Nie dopuścić do przegrzania.
Masło utrzeć na pulchną masę.
Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, cukier, czekoladę i spirytus lub rum.
Na waflu rozsmarować masę orzechową.
Pokryć masą czekoladową.
Ozdobić połówkami orzechów.
Kroić następnego dnia.
Masa orzechowa:
100 orzechów włoskich,
50 g kaszy manny,
250 ml mleka,
150 g cukru pudru,
ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy,
masa czekoladowa:
100 czekolady deserowej,
200 g miękkiego masła,
2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć),
50 ml spirytusu lub rumu,
ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy,
wafel,
połówki orzechów włoskich do przybrania,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz