piątek, 31 marca 2023

Mazurek czekoladowy „Iwan”


Mazurek czekoladowy „Iwan”, dlaczego Iwan? Nie wiem.

Wiem tylko, że przepis z PRL-u, z lat sześćdziesiątych / siedemdziesiątych.

Mazurek bez pieczenia.



Masa orzechowa: kaszę mannę rozgotować na mleku na gęstą masę, ciągle mieszając. Ostudzić.

Orzechy zemleć w maszynce do mięsa.

Orzechy wymieszać z kaszą, cukrem i wanilią.


Masa czekoladowa: pokruszoną czekoladę wrzucić do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszać ją. Nie dopuścić do przegrzania.

Masło utrzeć na pulchną masę.

Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, cukier, czekoladę i spirytus lub rum.


Na waflu rozsmarować masę orzechową.

Pokryć masą czekoladową.

Ozdobić połówkami orzechów.

Kroić następnego dnia.



  • Masa orzechowa:

  • 100 orzechów włoskich,

  • 50 g kaszy manny,

  • 250 ml mleka,

  • 150 g cukru pudru,

  • ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy,

  • masa czekoladowa:

  • 100 czekolady deserowej,

  • 200 g miękkiego masła,

  • 2 żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć),

  • 50 ml spirytusu lub rumu,

  • ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy,

  • wafel,

  • połówki orzechów włoskich do przybrania,





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz