Serzaniec czyli sernik, przepis z książki z lat dwudziestych – trzydziestych XX wieku, Torty i ciasta domowe Marii Wiśniewskiej.
Serzaniec na spodzie z ciasta kruchego. Masa serowa z dodatkiem drożdży.
Kruchy spód: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować, lub zagnieść na stolnicy.
Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni.
Masa serowa: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru.
Ser zemleć, lub lepiej zetrzeć. Ja ścieram w robocie.
Utrzeć ser z masłem. Stopniowo dodawać drożdże, jajka i cukier.
Następnie dodać skórkę cytrynową, migdały, rum z szafranem.
Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodać 1 – 2 łyżki śmietany.
Jeżeli masa będzie zbyt płynna dodać 1 – 2 łyżki bułki tartej.
Wszystko zależy od sera i wielkości jajek.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę.
Kruche ciasto:
150 g mąki pszennej,
120 g zimnego masła,
50 g cukru pudru,
1 surowe żółtko,
masa serowa:
1 litr sera,
1 szklanka cukru,
1 łyżka masła,
1 łyżka drożdży,
3 – 4 jajka (ja dodałam 3 duże jajka),
60 g mąki migdałowej,
skórka otarta z cytryny,
4 - 5 nitek szafranu namoczonego w 1/2 kieliszka rumu – te składniki można pominąć,
ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz