Roladka jagnięca, udziec jagnięcy duszony z groszkiem.
Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na 2 – 3 łyżkach oliwy dodając szczyptę soli i cukru. Pod koniec duszenia dodać posiekane 3 ząbki czosnku i dwie gałązki rozmarynu.
Podduszoną cebulę przełożyć do garnka z grubym dnem.
Mięso rozłożyć i lekko rozbić.
Anchois, 3 roztarte ząbki czosnku i łyżeczkę posiekanego rozmarynu wymieszać, otrzymamy gęstą pastę, którą posmarować mięso z jednej strony (tej bez błonki).
Mięso zwinąć (posmarowaną stroną do środka) i związać.
Oprószyć solą.
Mięso podsmażyć na oliwie, na rumiano ze wszystkich stron.
Przełożyć do cebuli.
Wlać 300 ml gorącej wody lub bulionu.
Dodać skórkę otartą z cytryny.
Dusić do miękkości.
Dodać odsączony groszek, zagotować.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.
600 g udźca jagnięcego bez kości,
6 ząbków czosnku,
5 filecików anchois,
rozmaryn,
skórka otarta z cytryny,
sok z cytryny,
2 cebule,
oliwa,
sól,
cukier,
puszka groszku konserwowego,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz