Zapiekanka pasterska Shepherd's Pie
Zapiekanka pasterska, Shepherd's Pie, ciasto pasterskie to zapiekanka z mielonego mięsa jagnięcego przykrytego purée ziemniaczanym.
Jest ona lekko pikantna.
Do jej przygotowania można użyć mięso gotowane lub surowe.
Jej historia sięga przełomu XVIII i XIX wieku.
Oczywiście zamiast jagnięciny można użyć inne mięso (wołowe), ale to już nie będzie zapiekanka pasterska a wiejska.
Cebulę, marchewkę i selera pokroić w niezbyt drobną kostkę.
Ser zetrzeć na tarce o niedużych otworach.
Mięso zemleć. Podsmażyć (około 6-8 minut) na rozgrzanych 2 - 3 łyżkach tłuszczu. Oprószyć pieprzem i solą.
Mięso przełożyć do miski.
Następnie poddusić cebulę dodając szczyptę soli i cukru, aż stanie się szklista.
Dodać pokrojoną marchewkę i selera, razem przesmażyć.
Dodać rozgnieciony czosnek, rozmaryn i tymianek.
Razem przesmażyć. Przełożyć do mięsa.
Na patelnię wlać wino, zagotować „zbierając” wszystkie smaki z patelni (to co „przykleiło” się i zostało na patelni).
Dodać koncentrat pomidorowy i razem dusić 2-3 minuty, wmieszać łyżkę mąki uważając aby nie zrobiły się grudki.
Wlać bulion i sos Worcester.
Zagotować.
Połączyć mięso z cebulą i z sosem.
Wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotować na małym ogniu około 40 minut.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, odparować.
Ziemniaki rozgnieść dodając lekko podgrzaną śmietanę, pokrojoną połowę masła, roztrzepane żółtko, 2/3 sera i dokładnie wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
Do mięsa dodać odsączony groszek i dusić razem około 10 minut.
Formę do zapiekania wysmarować masłem.
Przełożyć do niej mięso.
Na wierzchu ułożyć ziemniaki.
Polać roztopioną resztą masła, posypać resztą sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut.
Ziemniaki powinny się zrumienić.
800 g jagnięciny (łopatka),
smalec,
1 cebula,
2 średnie marchewki,
kawałek selera,
1 – 2 cebule,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu,
1 łyżeczka posiekanego tymianku,
120 ml czerwonego wytrawnego wina,
500 ml bulionu (najlepiej jagnięcego),
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżki sosu Worcester,
sól,
pierz świeżo zmielony,
puszka groszku konserwowego lub 400 g groszku mrożonego,
2 łyżki mąki pszennej,
1 kg obranych ziemniaków,
100 g masła,
250 ml śmietany (u mnie 30),
150 g sera cheddar,
1 żółtko,
smalec
A jeśli z mięsem drobiowym? To .. zapiekanka miejsko-wiejska? 😁 A serio, to smakowity pomysł👍
OdpowiedzUsuńNo jakoś tak by pasowało ;) Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńDo wypróbowania jutro, bo kusi smakiem i zapachem. Tyle, że w Łodzi jagnięciny się nie uświadczy. Będzie z mięsem z indyka. Ale będzie ! Dzięki za inspirację. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuń