poniedziałek, 20 marca 2023

Zapiekanka pasterska - Shepherd's Pie


Zapiekanka pasterska Shepherd's Pie


Zapiekanka pasterska, Shepherd's Pie, ciasto pasterskie to zapiekanka z mielonego mięsa jagnięcego przykrytego purée ziemniaczanym. 

Jest ona lekko pikantna.

Do jej przygotowania można użyć mięso gotowane lub surowe.

Jej historia sięga przełomu XVIII i XIX wieku.

Oczywiście zamiast jagnięciny można użyć inne mięso (wołowe), ale to już nie będzie zapiekanka pasterska a wiejska.


Cebulę, marchewkę i selera pokroić w niezbyt drobną kostkę.

Ser zetrzeć na tarce o niedużych otworach.


Mięso zemleć. Podsmażyć (około 6-8 minut) na rozgrzanych 2 - 3 łyżkach tłuszczu. Oprószyć pieprzem i solą.

Mięso przełożyć do miski.

Następnie poddusić cebulę dodając szczyptę soli i cukru, aż stanie się szklista.

Dodać pokrojoną marchewkę i selera, razem przesmażyć.

Dodać rozgnieciony czosnek, rozmaryn i tymianek.

Razem przesmażyć. Przełożyć do mięsa.

Na patelnię wlać wino, zagotować „zbierając” wszystkie smaki z patelni (to co „przykleiło” się i zostało na patelni).

Dodać koncentrat pomidorowy i razem dusić 2-3 minuty, wmieszać łyżkę mąki uważając aby nie zrobiły się grudki.


Wlać bulion i sos Worcester.

Zagotować.

Połączyć mięso z cebulą i z sosem.

Wymieszać, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gotować na małym ogniu około 40 minut.


Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić, odparować.

Ziemniaki rozgnieść dodając lekko podgrzaną śmietanę, pokrojoną połowę masła, roztrzepane żółtko, 2/3 sera i dokładnie wymieszać.

Doprawić solą i pieprzem.


Do mięsa dodać odsączony groszek i dusić razem około 10 minut.


Formę do zapiekania wysmarować masłem.

Przełożyć do niej mięso.

Na wierzchu ułożyć ziemniaki.

Polać roztopioną resztą masła, posypać resztą sera i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 30 minut.




Ziemniaki powinny się zrumienić.




  • 800 g jagnięciny (łopatka),

  • smalec,

  • 1 cebula,

  • 2 średnie marchewki,

  • kawałek selera,

  • 1 – 2 cebule,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu,

  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku,

  • 120 ml czerwonego wytrawnego wina,

  • 500 ml bulionu (najlepiej jagnięcego),

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

  • 2 łyżki sosu Worcester,

  • sól,

  • pierz świeżo zmielony,

  • puszka groszku konserwowego lub 400 g groszku mrożonego,

  • 2 łyżki mąki pszennej,

  • 1 kg obranych ziemniaków,

  • 100 g masła,

  • 250 ml śmietany (u mnie 30),

  • 150 g sera cheddar,

  • 1 żółtko,

  • smalec




3 komentarze:

  1. A jeśli z mięsem drobiowym? To .. zapiekanka miejsko-wiejska? 😁 A serio, to smakowity pomysł👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jakoś tak by pasowało ;) Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Do wypróbowania jutro, bo kusi smakiem i zapachem. Tyle, że w Łodzi jagnięciny się nie uświadczy. Będzie z mięsem z indyka. Ale będzie ! Dzięki za inspirację. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń