poniedziałek, 5 czerwca 2023

Kwiaty cukinii faszerowane szpinakiem


Kwiaty cukinii, raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty, nie musimy się bać, że nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich.

Ja zawsze kupuję je w gospodarstwie Państwa Majlertów.



Kwiaty cukinii faszerowane ryżem ze szpinakiem.

Ugotować ryż: ryż opłukać. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem włożyć 2 łyżki masła, wrzucić cebulę, oprószyć solą i cukrem i chwilę razem przesmażyć.

Wsypać ryż, wlać 300 ml gorącej wody, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.

Szpinak opłukać.

Rozgnieść czosnek.

Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, wrzucić czosnek i szpinak.

Oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową i solą,

Mieszając smażyć 3 minuty.

Szpinak pokroić, nie siekać.

Dodać do ryżu razem z sosem ze smażenia szpinaku.

Wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Kwiaty cukinii napełnić farszem, zwinąć końce kwiatów.



Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem.

Przygotować beszamel: na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Doprawić solą i gałką muszkatołową.



Beszamelem polać kwiaty cukinii, posypać serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 – 30 minut.



  • 20 - 25 kwiatów cukinii męskich,

  • 200 ml ryżu,

  • 1 cebula – około 200 g,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 300 g szpinaku,

  • 4 łyżki masła,

  • beszamel:

  • 40 g masła,

  • 40 g mąki,

  • 500 ml mleka,

  • sól,

  • gałka muszkatołowa,

  • łyżki świeżo starego twardego sera, u mnie parmezan,




1 komentarz: