Kwiaty cukinii, raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty, nie musimy się bać, że nie będzie owoców. Cukinia wyrasta tylko z kwiatów żeńskich.
Ja zawsze kupuję je w gospodarstwie Państwa Majlertów.
Kwiaty cukinii faszerowane ryżem ze szpinakiem.
Ugotować ryż: ryż opłukać. Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka z grubym dnem włożyć 2 łyżki masła, wrzucić cebulę, oprószyć solą i cukrem i chwilę razem przesmażyć.
Wsypać ryż, wlać 300 ml gorącej wody, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
Szpinak opłukać.
Rozgnieść czosnek.
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, wrzucić czosnek i szpinak.
Oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową i solą,
Mieszając smażyć 3 minuty.
Szpinak pokroić, nie siekać.
Dodać do ryżu razem z sosem ze smażenia szpinaku.
Wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Kwiaty cukinii napełnić farszem, zwinąć końce kwiatów.
Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej masłem.
Przygotować
beszamel: na
patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Nie
rumienić. Powoli wlewać mleko mieszając, tak aby nie powstały
grudki. Mieszając gotować do zagęszczenia.
Doprawić
solą i gałką muszkatołową.
Beszamelem polać kwiaty cukinii, posypać serem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 – 30 minut.
20 - 25 kwiatów cukinii męskich,
200 ml ryżu,
1 cebula – około 200 g,
2 ząbki czosnku,
300 g szpinaku,
4 łyżki masła,
beszamel:
40 g masła,
40 g mąki,
500 ml mleka,
sól,
gałka muszkatołowa,
łyżki świeżo starego twardego sera, u mnie parmezan,
Ale pyszności!
OdpowiedzUsuń