Sashimi z polędwicy wołowej z wakame.
Sashimi głównie kojarzy nam się z rybą, ale sashimi to sposób serwowania surowego mięsa pokrojonego w cienkie plasterki lub kostkę. Podawać tak można ryby, owoce morza i wołowinę.
Dzisiaj proponuję sashimi z polędwicy wołowej z goma wakame, według przepisu Jarosława Uścińskiego.
Do przygotowania dania można użyć suszonych glonów, ja proponuję gotową sałatkę z glonów – goma wakame.
Mango pokroić w drobną kostkę lub w cienką zapałkę - julienne
Ogórka pokroić w julienne odrzucając gniazda nasienne.
Chili posiekać, pestki odrzucić, no chyba że ktoś lubi ostrzejsze nuty.
Do miseczki wlać sos sojowy, sos ostrygowy, chilli i porwane listki ziół.
Mięso włożyć do sosu i marynować około 30 minut.
Sezam podprażyć na suchej patelni, nie przypalić.
Obsmażyć mięso na suchej (najlepiej żeliwnej) dobrze rozgrzanej patelni.
Mięso obsmażać z każdej strony do przyrumienienia, ale nie dłużej niż po kilkanaście sekund.
Mięso pokroić w cienkie plasterki.
Na talerzu ułożyć sałatkę goma wakame.
Na glonach ułożyć mango i ogórka, posypać sezamem.
Na wierzchu ułożyć mięso.
Polać marynatą.
Na mięsie ułożyć trochę mango i ogórka.
Posypać sezamem.
Można całość podwędzić.
Składniki na 2 porcje:
200 g polędwicy wołowej,
4 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka sosu ostrygowego,
chilli,
kolendra lub bazylia,
1/2 mango,
pół świeżego ogórka
1 łyżka sezamu – najlepiej pół na pół jasny i ciemny,
goma wakame – sałatka z glonów,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz