Knedle ziemniaczane ze śliwkami przeważnie robię z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem białego sera, ale można je przygotować tylko z ziemniaków. Pamiętajmy tylko, aby do przygotowania knedli użyć ziemniaków mączystych.
Proponuję przygotować knedle według przepisu z książki kuchnia polska Heleny Kulzowej i Marii Gałeckiej z 1939 roku.
Autorki sugerują, aby nie wyjmować pestek ze śliwek, ale wcale nie z lenistwa „... nie wyjmując pestek, gdyż od soku ciasto rozlepiałoby się”.
Faktycznie ciasto nie rozlepia się, cały sok zostaje w środku śliwki i knedle są pyszne.
Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, obrać ze skórki, przetrzeć przez sito, zostawić do lekkiego przestygnięcia.
Zagnieść przetarte ziemniaki z mlekiem, żółtkiem i jakiem oraz mąką. Mąki nie wsypywać od razu całej, aby ciasto nie było za twarde.
Ręce oprószyć mąką, brać partiami ciasto, formować walec i odcinać odpowiedniej wielkości kawałki, rozciągać je, na środku kłaść śliwkę i ciasto zlepiać. Formować kule.
Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 5 minut od wypłynięcia.
Podawać polane gorącym stopionym masłem.
1/2 kg ziemniaków mączystych (typ C),
1 jajko,
1 żółtko,
1 łyżka mleka,
150 - 200 g mąki pszennej,
1 kg śliwek, najlepiej węgierek,
sól,
masło,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz