Mazurki to ciasta, które darzę wyjątkową sympatią.
Na moim wielkanocnym stole musi pojawić się ich kilka.
Mam swoje ulubione, ale cały czas poszukuję nowych pomysłów.
Tym razem podążając za internetową modą wykorzystałam nadzienie z dubajskiej czekolady. Upiekłam mazurka z „dubajskim” nadzieniem.
I muszę przyznać, że to całkiem niezły pomysł :)
Ciasto:
150 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki),
75 g zimnego masła,
50 g cukru pudru,
1,5 ugotowanego na twardo żółtka,
Nadzienie:
120 g ciasta kadayif - ciasto filo pocięte w cieniutkie nitki, tak zwane anielskie włosy lub po prostu kadayif,
200g pasty pistacjowej,
1 łyżeczka pasty tahini,
1 łyżeczka masła,
2 – 3 łyżki marmolady (u mnie pigwowa)
Polewa:
35 g masła,
100 g czekolady deserowej,
20 ml śmietany 30%,
Ciasto: mąkę, pokrojone masło, żółtka i cukier włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut.
Wyjąć ciasto z lodówki, 3/4 ciasta rozwałkować na grubość ¾ cm formując prostokąt, z pozostałego ciasta uformować wałek grubości palca. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Brzegi prostokątnego ciasta posmarować białkiem, wałek z ciasta docisnąć do wysmarowanych brzegów.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Odstawić do ostudzenia.
Marmoladę włożyć do garnuszka, roztopić.
Ostudzone ciasto posmarować marmoladą.
Pastę pistacjową wymieszać z pastą tahini.
Ciasto kadayif pociąć i rozdzielić na pojedyncze nitki.
Do garnka z grubym dnem włożyć masło i je roztopić. Wrzucić ciasto i podgrzewać cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki.
Gdy ciasto się zrumieni, przełożyć je do miski i odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać ciasto z pastą pistacjową.
Wyłożyć na ciasto posmarowane marmoladą wyrównać.
Polewa: do miseczki włożyć pokruszoną czekoladę i masło, roztopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.
Ciasto polać polewą, udekorować orzeszkami pistacjami.
Ja dodatkowo udekorowałam mazurka płatkami złota.
Mazurek odstawić w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz